Concurs Naţional „Arta populară în mâinile copiilor”

Cultura şi tradiţiile românilor sunt la fel de vechi ca şi poporul însuşi. Arta populară a României îşi are rădăcinile în trecutul îndepărtat şi tumultos al fiecărei regiuni. Folclorul românesc este unul dintre cele foarte bine conservate în lume, iar manifestarile sale sunt evidente în întreaga ţară. Într-o lume mereu în schimbare, cu ritmuri de viaţă din ce în ce mai alerte, un singur lucru a rămas şi va rămâne viu în memoria colectivă ca o constantă a vieţii spirituale: folclorul românesc. Este ceea ce ne defineşte ca popor, este emblema neamului nostru.

“Veşnicia s-a născut la sat!” spunea poetul Lucian Blaga. Satul românesc este acela ce poartă peste ani tradiţia portului, cântecului şi dansului popular. Cât timp le cunoaştem şi le transmitem din generaţie în generaţie, vom rămâne veşnici: români. Perpetuarea repertoriului muzical şi a meşteşugurilor s-a realizat, în parte, printr-o manifestare specifică satului, numită şezătoare.

Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul socio-cultural actual. Arta populară trebuie cunoscută, trebuie conservată și, mai ales, trebuie practicată.

Dorim să învăţăm elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a dansului şi cântecului românesc, a meşteşugurilor tradiţionale atât de mult apreciate în ţară cât şi în afara ei. De aceea am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român.

Obectivele proiectului:

· Cunoașterea și valorificarea artei populare în creații proprii ale copiilor

· Deprinderea meșteșugurilor tradiționale de la bătrâni

· Realizarea unei expoziții-concurs cu obiecte de artă populară realizate de elevi

· Cultivarea interesului și dragostei față de tradițiile neamului nostru și perpetuarea lor

Durata și etapele proiectului – 01 octombrie 2011 – 01 iunie 2012

Etapa I. 1 oct. – 15 oct. 2011 – Înscrierea în proiect prin semnarea acordului de parteneriat și trimiterea lui prin poștă (*Completați și semnați în două exemplare și trimiteți-le pe adresa Școlii nr. 3 „N. Titulescu”, Șos. Nicolae Titulescu 50-52, București, sector 1, cod 011144. Veți primi înapoi un exemplar semnat de noi) cu mențiunea „Pentru Concurs”

Etapa II. 16 oct. – 1 nov. 2011 – Popularizarea tematicii proiectului în școală și alegerea grupelor de lucru pentru obiectele tradiționale cu care doriți să participați în concurs

Etapa III. Nov. – martie – Realizarea activităților pentru obținerea produselor finale (obiectele concursului) fie în cadrul programului școlar, fie în activități extrașcolare

Etapa IV. Aprilie – organizarea unei expoziții locale și selecția produselor finale

Etapa V. 1 – 15 mai – trimiterea obiectelor la Școala 3 „N. Titulescu” și a fișei de participare la Concurs (e-mail: ber_aura@hotmail.com) impreună cu un plic autoadresant pentru diplome.

Etapa VI. 20 mai – Organizarea unei expoziții cu toate produsele primite (la București), jurizarea și premierea

Etapa VII. 25 mai – 1 iunie – trimiterea diplomelor pentru premianți și a celor de participare tuturor celor care s-au înscris în proiect și popularizarea rezultatelor obținute pe paina web a proiectului, pe site-ul școlii și pe www.didactic.ro

REGULAMENT DE DESFĂŞURARE:

A. Condiţii de participare:

– Concursul Naţional „ARTA POPULARĂ ÎN MÂINILE COPIILOR”

se adresează:

– copiilor (6 – 14 ani)

– adulţilor (educatoare, învăţători, profesori )din şcoli, grădiniţe, cluburi

B. Secţiuni:

1. Drag mi-i portul românesc – crearea de costume populare pentru păpuși

2. Meșteșuguri tradiționale – țesături, cusături, olărit, icoane, sculptură în lemn, etc.

3. Din moși strămoși ne învățăm copiii – Exemple de bune practici – raportul proiectului realizat de coordonatori pe CD (în format PPT, Video, Word) cu imagini din timpul activităților și al expoziției locale.

***Pentru fiecare secţiune (1 și 2) există două categorii de vârstă

· 6 – 9 ani

· 10 – 14 ani

Precizări privind realizarea lucrărilor

§ La secţiunea 1 – Drag mi-i portul românesc – pe grupe de copii se vor realiza costume populare (din zona în care trăiesc sau din alte zone folclorice ale țării) de dimensiuni reduse (pentru o păpușă cu înălțimea cuprinsă între 20 – 35 cm). Se vor constitui grupe de elevi care vor realiza un costum din resturi de materiale textile (stofă, pânză,borangic), piele, lână, cusute de mână, respectând părțile componenete, culorile, motivele etc. Sunt permise și accesoriile unui costum (pălărie, traistă, opinci, podoabe). Coordonatorii vor prezenta copiilor costume populare din diferite regiuni ale țării, iar copiii vor alege ce fel de costum vor realiza. Pornind de la un model, pot crea un costum autentic original. Activitățile de lucru manual pot fi realizate cu ajutorul mamelor, bunicilor sau a altor persoane dispuse să-i învețe pe copii să coasă. Nu se admit costumele cumpărate din magazinele de artizanat.

***la înscriere se va preciza ce fel de costum au realizat (zona, costum de femeie, fată. bărbat) și descrierea costumului pe o pagină format A4 (cu o fotografie a celui ales ca model)

§ La secțiunea 2 – Meșteșuguri tradiționale – individual – copiii vor alege ce vor lucra (țesături, cusături artizanale, broderie, împletituri, olărit, sculptură în lemn, pictură decorativă, obiecte de cult etc. Obiectele vor fi de dimensiuni reduse și vor purta un însemn distinct (ex: inițialele numelui sau școala) care să ateste că este lucrat de un elev.

***la înscriere se va preciza meșteșugul și denumirea obiectului realizat, însemnul pe care

l-au folosit.

La secțiunea 3 – pentru coordonatori – Raportul final pe CD va cuprinde imagini din timpul activităților realizate de-a lungul derulării proiectului

D. Acordarea premiilor·

Jurizarea lucrărilor se va face în timpul expoziției de către experți în arta populară de la Muzeul Țăranului Român și alte personalități culturale invitate

· Se vor acorda premiile I, II, III, 3 menţiuni pentru fiecare secţiune şi Premiul Special al juriului, pentru fiecare secţiune, pe categorii de vârstă, diplome de participare tuturor participanţilo Indicatori de evaluare: respectarea specificului zonei alese, folosirea cusăturilor decorative pe părțile componenete (pentru costume); calitatea lucrării în meșteșugul ales, prezența motivelor românești pe obiectele realizate (pentru meșteșuguri); originalitate și colaborare cu adulții în realizarea activităților (pentru Raport).

La secțiunea 3, se vor premia cadrele care au realizat cele mai frumoase activități pe toată durata proiectului.

F. Alte precizări:

– Lucrările înscrise în concurs nu se restituie;

– Rezultatele vor fi publicate pe site-ul www.didactic.ro, şi pe pagina web a proiectului

– Lucrările premiate vor fi expuse la Muzeul Țăranului Român (data va fi comunicată pe site-ul proiectului)

– Nu se percepe taxă de participare;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 6 =